IBOP

Hvad er IBOP?

IBOP er en brugstest, hvor der enten rides eller køres. Ved testen gives point efter 10-tal-system, hvor disse øvelser bedømmes i et program: skridt, trav, galop, holdning, overgange og egnethed. Tallene lægges sammen og forskellige certifikater kan opnås:

0 - 65 Intet

66 - 72 C certifikat

73 - 80 B certifikat

81 - 87 A certifikat

88 - AA certifikat

En foreløbig Kroon- eller Modelhoppe kan kåres endeligt Kroon eller Model med minimum 77 point. Før en stambogshoppe kan blive kåret Ster, skal de opnå mindst 6,7 i skridt og trav - dette er dog ikke en garanti, da afgørelsen ligger hos dommerne på kåringsdagen.

Hesten kan deltage fra det år den fylder 4 år.

IBOP i teori og praksis

Hvad vil det sige at ride en IBOP og hvad er formålet egentlig? Ja, personligt har jeg været meget i tvivl og har fået mange forskellige forklaringer - også på hvad det kræver af både hest og rytter. Men ovenpå den netop overståede clinic på Broholm med Herman Smit, må jeg sige jeg har fået en helt anden og ny forståelse af hvad denne test egentlig kan og skal vise, som den alm. mønstring af hesten måske ikke gør. Her er min personlige beretning om nogle meget lærerige og inspirerende dage i selskab med et ikon indenfor forståelse af en hests bevægelser og rytterens indvirken herpå.

Fredag begyndte de første heste at ankomme til det utrolig smukke Broholm Ridecenter, og deltagere fra både nær og fjern. Efter alle var kommet på plads, indledte vi aftenens begivenheder med en lækker pålægskagemand m.v. - "uden mad og drikke dur helten ikke", var i hvert fald en meget gennemgående holdning for de to dage ;-) Efter aftensmaden fortalte Herman meget detaljeret om teorien og hele formålet med at ride en IBOP test. Og det gik ret hurtigt op for mig, at det med at "ride" en IBOP måske var en forkert opfattelse jeg har haft, men at "guide" hesten gennem en IBOP måske er mere dækkende for hvad det handler om. Det handler om at støtte hesten med hånden og ikke anholde den eller ændre dens naturlige bæring, takt og bevægelse. Ved hjælp af videosekvenser og billeder, så vi eksempler på hvor hurtigt en god skridt kunne ødelægges af pga. rytterens hånd og hvor længe det tager at genoprette. Helt fundamentalt, kan man vel nedbryde det til, at det først og fremmest handler om takt. Den 4 taktede skridt med forbenet der jagtes af bagbenet til den 2-taktede trav til den rummelige galop. Hesten skal ikke drives til at gå hurtigt, men derimod blive i et jævnt og igen taktfast tempo. Dernæst skal hesten have tillid til hånden så den tør støtte sig til rytterens hånd og være i harmoni med rytteren. Som det blev fortalt, er der meget fokus på bagparten i dressur, og det at hesten skal gå op ad bakke. Men dette kan man først opnå når og hvis den har tillid fortil. Det er det man vil se i en IBOP, at hesten kan gå helt naturligt og uforstyrret af rytteren. Så derfor er en IBOP ikke svær at ride rent øvelsesmæssigt, men det kræver et utrolig samspil og forståelse fra rytterens side, at "guide" uden at "ride" så at sige. Derfor vil man også gerne se hestene i testen så tidligt i deres uddannelse som muligt, inden de, som Herman udtrykker det, "is ruined by a bad rider". Til at underbygge dette, så vi flere videoer, hvor man med dressur-brillerne på ville tænke "det er da ren rodeo", men med IBOP brillerne var der blot tale om en ung og uerfaren hest, men med en dygtig rytter der forstod at følge den og guide den og det med en test til over middel til følge. Omvendt så vi også et eksempel på "a pure disaster", hvor rytteren alene forpurrede hestens chancer totalt.

Så skal man træne inden man stiller til en IBOP. Svaret er self. ja, men ikke for man skal kunne ride pæne volter, løbe stærkt og lave præcise overgang, men fordi man skal kunne støtte hesten korrekt og hjælpe den med sine svage sider. For det er hesten, der skal gøre arbejdet, blev det understreget mange gange, og rytteren skal formå at give den plads til det. Derfor er det også letheden i f.eks. overgangene der tæller og ikke om de ligger 5 eller 10 m. før eller efter hvor de skulle. Forberedelse var nøgleordet her - hellere lave overgangen når der er harmoni end at tvinge den igennem før hesten er forberedt - igen, da dette går ud over takten.

Under teorien fik vi også en grundig gennemgang af hvordan dommerne ønsker at se frieseren fremvist både for hånd, men også i dressur. Mange tror fejlagtigt, at det er den tændte, anspændte hest, med forbenene helt oppe mellem ørene og bagben der rammer maven der må være den naturlige vinder. Intet kan være længere fra fakta. Ja, hesten skal have energi, men den skal stadig løbe i balance med sig selv og afslappet i sin holdning. Her blev ordet "disaster" igen brugt flittigt, mens billeder af anspændte friesere i dressur rullede han over skærmen, efterfulgt af de gode, rummelige og afslappede, men stadig spændstige blev vist. Virkelig en øjenåbner for mig, og gav en meget bedre forståelse af hvorfor "tornadoen" ikke altid står som "fløj", selvom den "flyver".
 Efter teorien var det tid til at gå hver til sit, inden morgendagen skulle bruges på praktisk ridning, test og evaluering. Nogen kørte hjem for natten, mens andre havde fundet lokal overnatningsmuligheder.

Lørdag skinnede solen fra en skyfri himmel, ja, det var ganske enkelt vidunderligt og vi valgte derfor at holde den praktiske del af clinicen udendørs. Herman ønskede vi kom direkte fra boksen, så at sige, så han kunne være med under hele opvarmningen. 6 heste deltog og startede alle med ca. 30 min. opvarmning, hvorefter vi hver især red en IBOP, som blev filmet. Og det var ikke nemt - slet ikke - når man som mig selv, pludselig "bare skal sidde der" uden at "ride" (forstyrre) hesten, men samtidig skal få det bedste frem i den. Men utrolig lærerigt... og svært. Men Herman er unik til at forklare og formidle hvad han mener til piloten, og er frem for alt ikke bleg for at sige sin uforbeholdne mening om det han ser og hvor han mener problemet ligger.

Tilskuerne kunne nyde synet af de sorte perler imens i den smukke natur der omgiver banen, og suge til sig af alle guldkornene. Frokosten blev tilberedt på grillen, hvorefter de sidste heste var igennem. Som afslutning opsummerede Herman hele forløbet, med vi så os selv ride på video mens han kommenterede og evaluerede vores præstation.

Trætte men meget klogere på IBOP vendte alle herefter snuder og muler hjemover. Jeg tog i hvert fald derfra med en stor forståelse af hvorfor mange heste med fordel bør tage en IBOP, især de heste der måske bliver for tændte under en mønstring til at vise takt og dermed kvaliteten at deres gangarter.

Tusind tak for en super clinic til DFF og Herman Smit

/Kira Clausen, maj 2014

IBOP Ridehest 

Hesten kan deltage fra det år den fylder 4 år.

Spore og pisk må der rides med.

Rytteren skal være iført stævnetøj.

Underlag skal være hvidt.

Manen må man selv om. Den må være løs eller flettet. Det bestemmer man selv.

IBOP Ridehest

IBOP Kørehest 

IBOP Kørehest

IBOP Showkørehest 

Nyheder

Events