Avl

Dansk Frieser Forbund er en avlerforening for frieserejere

Vores højeste mål er, at værne om frieseravlen i Danmark, samt at sørge for, at det er muligt for danske frieserheste at blive kåret på dansk grund. Vi er stolte af, at vi i vores forholdsvis lille land kan tilbyde hele to til tre kåringer hvert år med tilhørende IBOP test.

For at kåre en hest under KFPS regler skal man være medlem af moderforbundet KFPS(Koninklijke Vereniging "Het Friesch Paarden-Stamboek) og af datterforbundet DFF (Dansk Frieser Forbund). KFPS og WOF har udpeget de retningslinier, som alle frieserkåringer i verden skal følge.

Dette gælder bl.a. at man for at kunne kåre sin hest i Danmark skal være medlem af moderforbundet KFPS og datterforbundet DFF.

Den Kongelige forening "Het Friesch Paarden-Stamboek" er Hollands ældste stambog.

Herfra administreres alle frieserinteresser i den bredeste forstand.

Man har herfra opnået ikke blot at fatholde men også at udvikle frieseravlen væk fra en overhængende fare for indavl. KFPS har formået ved en omhyggelig registrering af alle heste, der finder sin vej gennem KFPS system.

Registreret stambog siden 1879

Siden oprettelsen i 1879 af stambogen, er det lykkedes, at opretholde og yderligere forfine de unikke egenskaber der kendetegner en ægte hollandsk frieserhest.

KFPS er en international stamtavle med mere end 14.000 medlemmer, hvoraf næsten halvdelen findes i udlandet. Friesere kan nu findes i alle verdensdele og spreder sig ud i mere end 50 lande.

Registrering af de udenlandske heste kan ske gennem de respektive landes lokale avlsforeninger, som alle er knyttet til KFPS Drachten. Friesere hjemme(Holland) såvel som i udlandet bedømmes på lige fod af KFPS uddannede og godkendte dommere.

Interessen for den Friesiske hest er vokset helt exceptionelt de seneste årtier. Hele populationen tæller nu godt 60.000 individer. Flere og flere heste-elskere bliver imponeret af frieserens smukke og statelige udseende, dens elskelige og milde væsen og ikke mindst dens evner som talentfuld og samarbejdsvillig dressur- og kørehest.

Helle Rosenkrans

Nyheder

Events